
V Sloveniji se letno soočamo z odpadom okoli 70 kg hrane na osebo, od česar je tretjina še vedno užitna. Z uporabo električnih kompostnikov, kot je ROBOX, lahko domače gospodinjstvo zmanjša količino zavrženih odpadkov hrane za do 90%. Z varčevanjem pri odvozu odpadkov, kjer dodatno nastajajo emisije CO2 in uporabo komposta za gnojenje, kjer privarčujemo za nakup gnojil, ste lahko korak bliže, da postanete bolj zeleno, bolj trajnostno gospodinjstvo.
Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) izhaja da se količina odpadne hrane v Sloveniji od leta 2013 povečuje, le v letih 2017 in 2021 je bil upad glede na prejšnje leto. Vsa opazovana leta je največ odpadne hrane nastalo v gospodinjstvih, sledita gostinstvo in strežba hrane. Obstajajo tudi podatki za Evropsko unijo, ki zavrže kar 20 odstotkov vse hrane.
Odpadna hrana je tretji največji vir toplogrednih plinov, kar poudarjajo številne raziskave, ki kažejo, da približno tretjina globalnih emisij izvira iz prehranskega sektorja. Zlasti raba zemljišč prispeva k polovici teh izpustov v obliki ogljikovega dioksida, kar nas opominja na nujnost zmanjšanja količine zavržene hrane.
Kam gre zavržena hrana?
Približno 40 odstotkov se reciklira anaerobno v bioplinarnah, okoli 30 odstotkov aerobno v kompostarnah, medtem ko se 20 odstotkov biološko stabilizira pred odlaganjem v obratih za mehansko-biološko obdelavo. Preostanek se obdela z alternativnimi metodami, kot so sežig, ponovno rafiniranje olja in ostali biološki postopki predelave.
Zmanjševanje količine odpadne hrane je kolektivna dolžnost, ki terja sodelovanje vseh družbenih sektorjev – od vladnih politik in zasebnih podjetij do civilne družbe in akademskih krogov ter posameznikov. Lokalno pridelana hrana ni zgolj osnovna življenjska potreba, ampak v današnjem svetu predstavlja tudi poseben privilegij. Zato je naša odgovornost, da z njo ravnamo premišljeno in z ustreznim spoštovanjem in kar je najpomembneje – da je čim manj zavržemo.
Kaj pa lahko kot posamezniki storimo z zavrženo odpadno hrano?
Odgovor je kopostiranje! Kompostiranje v domačem gospodinjstvu namreč prinaša neposredne koristi: manj odpadkov za odvoz, nižje emisije CO2 in zmanjšanje zunanjih stroškov, kot so hrup in vizualne motnje. Ustvarjeni kompost lahko uporabimo za bogatenje zemlje rastlin v loncih ali na vrtu, s čimer nadomestimo uporabo dragih gnojil in prispevamo k bolj zdravemu okolju.
Eden takšnih kompostnikov je tudi ROBOX električni kompostnik – inovativna rešitev za ekološko obdelavo kuhinjskih odpadkov. Z UV-sterilizacijo učinkovito odstranjuje neprijetne vonjave, njegov inteligenten LED zaslon pa omogoča nadzor nad procesom kompostiranja, ki zmanjša volumen odpadne hrane do 90%. S kapaciteto 3,3 l, preprostim vzdrževanjem in varnostnim zaklepom je idealen za vsak gospodinjski prostor, predstavlja pa tudi odličen korak k bolj trajnostnemu življenjskemu slogu.
Več o ROBOX kompostniku pa TUKAJ!